V Turnově vzniká replika koruny Svaté říše římské

Turnov - Speciálními postupy, které napodobují práci starých mistrů, vyrábí šperkař Jiří Urban z Turnova kopii císařské koruny Svaté říše římské, která je jednou z nejvzácnějších středověkých památek. Po dokončení bude klenot vystaven tam, kde kdysi býval jeho originál, na Karlštejně.

Císařskou korunu, kterou měl na hlavě Ota Veliký, Karel IV. a další významní panovníci Svaté říše římské, tvoří osm bohatě zdobených desek plných perel, drahokamů, obrazů ze smaltu a podobně. Koruna patří mezi nejvzácnější středověké památky. Měla být symbolem sjednocené křesťanské říše.

Na světě jsou pouze tři kopie říšské koruny. Tu čtvrtou teď vyrábí v Čechách právě pan Urban. Práce na replice koruny jsou ale teprve na začátku a finální podoby se korunovační klenot dočká nejdříve za rok.

Po dokončení bude replika císařské koruny umístěna v expozici na Karlštejně, kde byl svého času umístěn i její originál. Středočeský kraj, který za repliku zaplatí 800 tisíc korun, chce korunou vrátit Karlštejnu to, kvůli čemu byl postaven, a zároveň posílit turistický ruch. „Nepochybujeme o tom, že 800 tisíc korun se regionu mnohonásobně vrátí v podobě zvýšeného cestovního ruchu," prohlásil tiskový mluvčí Středočeského kraje Martin Kupka.