Konvicové sympózium v Lesově

Lesov - Příležitostí pro mladé výtvarníky se stal pátý ročník Konvicového sympózia, které v těchto dnech pořádá studio karlovarské porcelánky v Lesově. Studenti vysokých uměleckých škol se totiž podobné akce účastní poprvé.

Konvicové sympózium se v Lesově koná jednou za dva roky. Zkušené porcelánové návrháře a designéry letos nahradili studenti. Ti mají v dílnách vyrobit z porcelánové hmoty konvice. Jakým způsobem, to už je jen na nich. „Nemusí jít ani tak o funkční věc, spíš je to ukázka naší kreativity,“ vysvětluje student VŠUP Roman Šedina. „Inšpirujem sa prírodou - všadě čo prijdě, mám otvorené oči,“ dodává Eva Srníková, která studuje VŠVU v Bratislavě.

Kromě osmi studentů z Česka a Slovenska přijeli také mladí výtvarníci z Estonska, ale i daleké Koreje a Japonska. „Velký rozdíl v samotné práci nevidím, ale ta licí hmota a porcelán jsou tady jiné než v Japonsku, a taky mě hodně zaujala práce evropských studentů,“ pochvaluje si Sora Kamiyama z japonské Musashino art University.

Ze všech ročníků sympózia se do výroby zatím dostala jediná čajová souprava s názvem Sisyfos od designéra Jiřího Laštovičky. Pořadatelé teď očekávají, že právě studenti přinesou nové nápady. „Mladá nastupující generace bude mít daleko odvážnější pohled na konvice a předpokládáme, že bychom tam mohli vygenerovat něco, co by šlo do běžné výroby,“ doplňuje generální ředitel Karlovarského porcelánu Vlastimil Argman.

Každý z výtvarníků může za dva týdny vyrobit až dvacet kusů konvic. Čtyři z nich si nechá Karlovarská porcelánka. Nejzajímavější díla účastníků sympózia budou během roku vystavena v nejméně pěti městech České republiky.