Ústecký kraj pokutuje autobusové dopravce

Ústí nad Labem - Ústecký kraj udělil pokuty v řádech od několika desítek tisíc až do téměř milionu korun autobusovým dopravcům, které teprve před několika měsíci vybral v koncesním řízení. Měli nahradit Dopravní podnik Ústeckého kraje, kterému loni vypověděl smlouvu.

Podle krajského úřadu dopravci porušují smlouvu, ve které se zavázali zajišťovat dopravu odpovídajícími vozy. Část firem však jezdí starými autobusy, a tak krajský úřad vyměřil čtyřem z nich pokuty. Nejvyšší má zaplatit Dopravní podnik měst Mostu a Litvínova, celkem 955 tisíc korun.

Hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) k problému dodává: „Někteří dopravci neplní ty parametry dokonce od začátku letošního roku, tak teď jim za to pololetí rada kraje vyúčtovala docela tučné penále.” Zastupitelstvo pokutované dopravce dále varuje – pokud nezajistí lepší autobusy, dostanou další pokuty, v krajním případě jim úřad může vypovědět smlouvu.

Opozice na krajském úřadě tvrdí, že problémy s novými dopravci se daly očekávat. Téměř žádný z nich neměl dostatek kvalitních vozů, a proto si autobusy pronajímají. Podle některých opozičních zastupitelů se tak potvrzuje, že úřad udělal chybu, když loni vypověděl smlouvu Dopravnímu podniku Ústeckého kraje. Firma má sice moderní vozový park včetně desítek autobusů na plyn, ty už ale od loňského podzimu stojí v garážích.