Bike park ničí Šumavu

Šumava - Lyžařský areál Špičák čelí obvinění z poškozování přírody a porušování předpisů. Podle správy Chráněné krajinné oblasti Šumava je bike park, který areál Špičák otevřel, aby přilákal více hostů i v létě, protiprávní.

Ivo Procházka z CHKO Šumava uvedl, že správa ke stavbě parku pro cyklisty nedala souhlas a kriticky se vyjádřil k rozsahu terénních úprav. Ochránci se obávají o cenný biotop, který je podle nich sjezdy na kolech ohrožený. Vladimír Kasík ze sportovního areálu ale všechna obvinění rezolutně odmítá s tím, že Bike park Šumavě naopak pomůže. Tvrdí, že terénní úpravy jsou zanedbatelné a poškozování špičáckého svahu považuje za srovnatelné se sjezdovým lyžováním. „Pomůžeme tomu, abychom živelné ježdění po lese na kolech stáhli tam, kam patří – na pěšinky, které jsou upravené tak, aby přírodě rozhodně neškodily,” řekl Kasík a rovněž upřesnil, že při výstavbě byl kladen důraz na ochranu půdy před erozí.

Otevření bike parku rovněž vítá i tiskový mluvčí Národního parku Šumava Radovan Holub: „Vítáme, aby zimní areály mohly fungovat i v létě. Takové podnikání je pro region velmi důležité.” Zatímco Ivo Procházka citoval vyjádření krajského úřadu, podle kterého bude zahájeno řízení o odstranění stavby, Radovan Holub takovou informaci popřel s tím, že o zrušení parku se rozhodně jednat nebude. Národní park Šumava, pod který správa chráněné krajinné oblasti patří, tedy není zdaleka tak radikální jako jeho vlastní podřízená sekce. O tom, zda bike park zůstane, nebo se bude muset zrušit, nakonec rozhodne až správní řízení.