Neizolovaná skládka v Novém Rychnově bude konečně zlikvidována

Pelhřimovsko - Jedna z nejhorších ekologických zátěží Vysočiny konečně mizí z mapy. Skládku plnou jedů v Novém Rychnově na Pelhřimovsku začali specializované firmy odvážet k odborné likvidaci.

Z jedné strany zásobárna pitné vody pro Jihlavu, z druhé prameniště kojenecké vody u Dolní Cerekve a okolo lesy chráněné krajinné oblasti Čeřínek. Uprostřed však tuto idylickou krajinu ohrožuje nebezpečná skládka, která podle ministerstva životního prostředí patří z hlediska nebezpečnosti mezi deset nejhorších v Česku, což potvrzuje i hydrogeoložka Radka Fürychová.

Skládka ze sedmdesátých let, kam se často i nelegálně vyvážely zakázané látky, nebyla nijak zaizolována. Až letos se podařilo sehnat peníze z Evropské Unie, která z celkových 40 milionů, jež bude likvidace stát, zaplatí tři čtvrtiny sumy. Je to vůbec poprvé, co se v evropských fondech našel takto vysoký příspěvek na likvidaci ekologické zátěže.

„Tato akce byla zahájena již v březnu přípravnými pracemi a dnešním dnem zahajujeme práce na odtěžení tělesa skládky,” říká k průběhu likvidace Ondřej Urban, řešitel projektu sanace skládky. Její součástí je také odčerpávání a filtrace znečištěných podzemních vod, které podle Radky Fürychové obsahují velké množství organických rozpouštědel, chlorované pesticidy a také spoustu anorganických solí.

Větší část odpadu bude navíc pravděpodobně značně kontaminovaná, což znamená, že namísto legálního uložení na jinou skládku, bude muset být zlikvidována ve spalovně. Specializované firmy, které budou na likvidaci skládky a čištění podzemních vod pracovat do června příštího roku, tak čeká velmi náročná práce.