V Ostravě vypukly protesty proti stavbě hypermarketu

Ostrava - Obyvatelé ostravských městských částí Poruba a Třebovic se bouří proti prodeji louky, která leží mezi těmito dvěma obvody. 700 z nich podepsalo protestní petici. Důvodem nesouhlasu je fakt, že investor – Soltex corporation – chce na louce postavit hypermarket. V těsném sousedství už ale jeden vzniká.

Kontroverzní hypermarket by měl z původní sedmihektarové louky zabírat půl hektaru. Přibližně stejnou plochu by měla zabírat také parkovací plocha. Podle Pavly Horečky z občanského sdružení Poruba by si ale lidé z okolí zasloužili, aby zde zůstal volný prostor, nebo z louky vznikl park.

V Porubě a jejím blízkém okolí za posledních 10 let vznikly anebo vzniknou 4 hypermarkety. Ty se nacházejí přímo uprostřed mezi obytnými domy v okruhu necelého kilometru. Proti záměru ostravského Magistrátu postavit další na louce se proto staví i starosta porubského městského obvodu Miroslav Novák (ČSSD): „Ta lokalita je natolik ceněná, že si zaslouží mnohem lepší využití, než aby dvě třetiny plochy zabralo povrchové parkovací stání.” Konečné rozhodnutí o využití louky je v rukou ostravských zastupitelů. Magistrát bude o jejím osudu jednat příští úterý.