Loď Hermes pro pražské bezdomovce bude možná zavřena

Praha - Pražští bezdomovci v létě možná přijdou o místo na spaní. Noclehárna na lodi Hermes, která nabízí více než 230 lůžek, bude zřejmě kvůli úsporným opatřením zavřena. Magistrát se totiž nemůže dohodnout s provozovatelem na výši dotací.

Od února nabízí loď Hermes lidem bez domova přenocování za 20 korun. I když jí chtěl vlastník – hlavní město – původně provozovat celoročně, v současné chvíli to vypadá, že v létě bude zavřená, protože Magistrát neposkytl dotace na letní provoz. Vedení Magistrátu přitom slibuje, že loď v létě určitě otevřená bude, jen se stále hledá levnější provozovatel. Město totiž nyní platí za ubytovnu asi 800 tisíc korun měsíčně. „Snažím se na tuto činnost vynakládat co nejmenší finanční prostředky, takže tato soutěž bude zopakována,” říká k vypsání už druhého výběrového řízení Jiří Janeček, radní pro sociální oblast pražského Magistrátu.

Noclehárna je i teď začátku června každou noc obsazena minimálně z šedesáti procent. Levné dotované ubytování ale zneužívají například stavební dělníci, což potvrzuje i jeden z bezdomovců: „Stává se, že tam přijdou Slováci, kteří místo toho, aby si zaplatili drahou ubytovnu, tak vlastně mají za dvacku nocleh a mají vyřešeno, protože tím ušetří.” Janeček už o tomto problému ví a bude jej řešit.

Bezdomovcům měl kromě lodi Hermes sloužit už půl roku také denní stacionář postavený z unimobuněk poblíž Hlavního nádraží. Jenže proti stavbě se zvedla vlna odporu nejdříve úřadů příslušných městských částí, a naposledy i majitele sousedního domu, který se odvolal na ministerstvo zdravotnictví. „Tento týden by se měla podepsat smlouva s firmou, která by unibuňky měla postavit” řekl k tomu Janeček. Odvolací úřady už snad zamítly všechny stížnosti, stavět by se tedy pod magistrálou mělo začít na konci června.