Chráněná dílna nemůže najít zaměstnance

Pardubice - Nová chráněná dílna firmy Unipap z Býště na Pardubicku je před zrušením. Nepodařilo se totiž zajistit ani padesát pracovníků se zdravotním postižením. Jen na Úřadu práce v Pardubicích je přitom evidováno více než tisíc takových lidí.

Firma na zpracování papíru hledala pracovníky se zdravotním postižením marně celé měsíce. Vsadila na to, že bez problémů zaměstná několik desítek takových lidí. Teď se ale ukázal pravý opak. O práci mělo zájem jen několik jedinců. „V první fázi jsme chtěli zaměstnat 30, v druhé fázi až 50 lidí s tělesným postižením, ale bohužel se nám je nepodařilo sehnat,” potvrzuje nepříjemnou situaci mluvčí Unipap Martin Němec.

Podobně zatím firma neuspěla ani na královehradeckém Úřadu práce a tak se kvůli tomu dostala do krátkodobých potíží s výrobou. Je to pro nás zklamání. Existuje skupina zdravotně postižených, která bohužel nemá chuť pracovat, a radši pobírá sociální dávky, říkají zástupci firmy. „Lidé se zdravotním postižením, kteří by chtěli pracovat, nejsou ani v Hradci Králové ani v Pardubicích, a tak nám nezbude nic jiného, než upustit od projektu chráněné dílny,” potvrdil mluvčí Němec. Úřad práce v Pardubicích má přitom podle svého ředitele Petra Klimpla v evidenci 1100 uchazečů o zaměstnání, kteří mají nějaké zdravotní omezení.

Někteří zdravotně postižení rozhořčení firmy chápou. „Pokud ten postižený má zájem pracovat a nehledá v tom nějaké kličky, tak si tu práci opravdu najde,” dodává Michal Hašto ze sdružení zdravotně postižených PROSAZ. Firma Unipap teď uvažuje o tom, že projekt chráněné dílny zruší a začne nabírat nové pracovníky bez zdravotního postižení.