Praha 4 možná přijde až o osm základních škol

Praha - Radní z Prahy 4 se rozhodli zavřít v příštích letech hned osm základních škol. Jejich žáci přejdou na jiné školy. Vše kvůli tomu, že počet žáků tu znatelně klesl a náklady na udržování budov jsou příliš vysoké. Rodičům se ale nápad nelíbí a na radnici tak míří jedna petice za druhou.

Provozovat 22 škol je podle radních finančně neúnosné. Osm zařízení se má proto na základě demografické studie tzv. optimalizovat. „Uvolněné budovy budou nabídnuty samozřejmě zájemcům, kteří budou ochotni a schopni investovat do jejich technického stavu, což městská část už nechce dělat,” vysvětluje chystaný krok místostarosta Prahy 4 Václav Kryštof.

Slučovat by se ale měly také plně obsazené budovy. Jedná se například o jazykovou školu Horáčkova a Kavčí hory, kde vedle sebe už řadu let fungují 3 zařízení. Učitelé i rodiče podepisují petice. „Tento školní rok poprvé učíme v prostorách, které byly částečně zrekonstruovány,” říká zástupkyně Školské rady ZŠ Kavčí hory Kateřina Měšťánková a dodává: „Takže jsme se těšili na druhou fázi, která přijde a která vylepší podmínky pro naše studenty a žáky a vůbec jsme netušili, že ta rekonstrukce bude záminkou k vystěhování části naší školy a předání úplně jinému subjektu.”

Uvolněný objekt Horáčkova by měla získat některá soukromá škola. Radní a současně místostarosta Kryštof, který rušení škol navrhuje, se podle učitelů a rodičů dostal do střetu zájmů. Sám je totiž jednatelem soukromých škol - jedna z nich shodou okolností sídlí v budově, která se před lety sloučením uvolnila. „Tak já jsem v dozvuku ještě jednatelem dvou subjektů. Oba dva subjekty mají své sídlo a není důvod, aby se stěhovaly,” brání se Kryštof.

Školské rady z jednotlivých škol teď čeká několika měsíční maratón diskuzí s radními o důvodech slučování. Pokud zastupitelé záměr radnice nakonec schválí, ke změnám ve školách by došlo nejdříve od 1.9. 2008.