Pardubický kraj trápí nedostatek vody

Pardubice - Stále méně vody v krajině, v budoucnu zřejmě i nedostatek pitné vody a elektrické energie. To jsou hlavní důvody, proč se začal Pardubický kraj zajímat o výstavbu přehrad a vodních nádrží. Těch má zatím region totiž jen pět.

Už teď je jasné, že to na pokrytí potřeb stačit nebude. Pardubicko je navíc zemědělskou oblastí. Už nyní je tady nedostatek vody. Přehrad je jednoduše málo.

„Ty stávající mají zásobní prostor zhruba ve výši 22 milionů metrů krychlových vody a potřeba pro Pardubický kraj je odhadována někde mezi 130 až 150 miliony metrů krychlových vody,” vysvětluje Václav Jirásek, ředitel pro správu Povodí Labe.

Stále častější změny klimatu dělají vodohospodářům problémy. Nová vodní díla budou nezbytná jak kvůli povodním, tak i kvůli suchu. Pardubický kraj chce proto začít vytipovávat lokality, kde by za několik desítek let mohly stát přehrady nebo menší vodní nádrže. Podle Petra Šilara (KDU-ČSL), radního Pardubického kraje, je možným řešením problému také obnova starých vodních nádrží, tedy rybníků.

Ovšem výstavba nových vodních nádrží je běh na dlouhou trať. Je totiž zřejmé, že by negativně postihla i některé obce v regionu a těm se záměr Kraje líbit nebude. „Obce a myslím občané všeobecně nemají radost z jakýchkoli změn,” doplňuje Petr Šilar.

Přes všechny klimatické problémy zatím vodohospodáři a Pardubický kraj výstavbu nového vodního díla neplánují. Alespoň ne v nejbližších letech.