Malé odměny ohrožují ustavení volebních komisí

Karlovy Vary - Zásadní problém řeší starostové malých obcí na Karlovarsku. V souvislosti s připravovanými změnami v zákonech, které se vztahují ke krajským volbám, varují před řadou problémů. Jeden příklad za všechny - malé odměny pro členy volebních komisí. Obce se obávají, že se jim volby nepodaří organizačně zajistit.

Už při posledních volbách měl starosta Jenišova Ivan Truksa problémy sestavit volební komisi. Přemlouval lidi, aby za necelých osm set korun přijali funkci člena komise. Kvůli úpravám zákonů bude podle něj před krajskými volbami situace ještě horší. „Náhrada bude snížena o zdravotní pojištění. Obce s tím budou mít větší problémy a není dané, že bude nárok na refundaci mzdy. V takovém případě se to nikomu nevyplatí a každý se na to vykašle,“ vidí situaci černě Truksa. „Nikdo nebude chtít za tak malé peníze sedět celý den u komise a ještě počítat,“ doplňuje ho bývalá členka jenišovské volební komise Lenka Horová. „Mnohdy se čeká několik hodin na schválení výsledku. Někdy to znamená být tady i 24 hodin, to máte dva dny, vždyť je to vlastně výsměch,“ přidává svůj názor starosta obce Březová Miroslav Bouda.

Starosta Jenišova říká, že pokud stát do voleb lidem v komisi peníze nepřidá, už je nebude přemlouvat. Ani v případě, že by mu hrozilo stíhání za maření voleb. „Jestliže se mi lidé nepřihlásí, nebudu mít dobrovolníky a nenajmenuji členy volební komise,“ naznačuje možnou situaci Truksa.

Starosta je přesvědčen, že podobný problém budou řešit všechny malé obce, kde členy komisí politické strany obvykle nejmenují. Pokud starostové lidi nepřesvědčí, bude to muset udělat ředitel krajského úřadu. „V takovém případě jmenuje volební komisi kraj zpravidla ze zaměstnanců krajského úřadu,“ naznačuje možné řešení mluvčí Krajského úřadu Karlovy Vary Andrea Bocková.

Ministerstvo vnitra už jedná o navýšení odměn pro členy komisí. „Konkrétní částku vám říct nemůžu, protože je to v připomínkovém řízení,“ informuje mluvčí Ministerstva vnitra ČR Vladimír Řepka. Ministerstvo vnitra se podle něj bude snažit prosadit navýšení odměn ještě před krajskými volbami. Jestli se to podaří, zatím ale není jasné.