Policie v Praze a středních Čechách si polepší na platech

Praha - V Praze chybí přes tisíc policistů, ve středních Čechách asi 700. Vedení chce dlouhodobý nedostatek mužů zákona v těchto krajích řešit zvýšením platů.

Ředitel Správy hl. m. Prahy Petr Želásko sdělil, že k začátku měsíce chybělo do bezprostředního výkonu služby 1020 policistů. Podle policejních odborů je to hlavně kvůli malým mzdám. Předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek se nechal slyšet, že nástupní plat policistů, kteří nastupují do nejnižší třídy, je zhruba 19.300 korun hrubého.

Za stejné peníze však řeší policista v Praze více kriminálních činů, než jeho kolega v regionu. Nedostatek policistů v Praze nezlepšila ani pětiměsíční náborová kampaň. Od začátku roku sice nastoupilo asi 150 lidí, přes 300 jich ale odešlo. Vedení policie proto teď rozhodlo, že policistům v obou regionech přidá.

„Za prvé je to navýšení zvláštního příplatku, kdy ze své rezervy uvolňuji 33 milionů korun. Za další je to 7 milionů korun do ostatních běžných výdajů, kterými budou financovány náhrady nákladů spojené s cestováním policistů do Prahy. A v neposlední řadě je to 70 milionů do pracovních odměn,“ prohlásil Prezident Policie ČR Oldřich Martinů.