V Kaznějově na Plzeňsku zdědili velký problém

Kaznějov (Plzeňsko) - Dědictví po desetiletích chemického průmyslu v Kaznějově na Plzeňsku je stále velkým problémem, okolí bývalé Lachemy zápasí s chemickým odpadem a z monitorovací šachty odpadních vod ze skládky vychází zápach. Kaznějov je ke všemu ještě navíc poddolovaný po starších těžbách, sanace by stála desítky miliard.

Lachema celá desetiletí vyvážela odpad z chemické výroby na haldu, kterou ale dosud nikdo nesanoval. Expertízy prokázaly těžké kovy chrom i nikl, co v ní je doopravdy dnes už ovšem nikdo neví. Zástupkyně společnosti OMGD Martina Ježková uznala, že dědictví po minulých podnicích, které zde provozovaly chemické výroby, je velká potíž. Zápach, který vychází z monitorovací šachty odpadních vod ze skládky, kamera nezachytí a slovy se popsat nedá. Nikdo ale kontaminaci podzemních vod zatím neprokázal. Martina Ježková doplnila, že kontaminace ze staré skládky určitě je možná, protože není provedena žádná těsnící vrstva.

Kaznějov teď prodělal téměř půl milionu korun při snaze napájet zdejší koupaliště místní vodou místo vody ze vzdálené přehrady, vyhloubený vrt ukázal, že voda je nepoužitelná. Starosta Kaznějova Petr Sýkora (nez.) potvrdil, že spodní voda je zde silně kontaminovaná kyselinou sírovou. Všichni tuší, odkud se znečištění bere, ale nikdo to zatím neví stoprocentně. Kaznějov je totiž ještě navíc poddolovaný po starších těžbách a i to by mohla být příčinou. Podle Petra Sýkory je vše následkem toho, že chemická výroba zde měla zelenou, společnost se s tím musí nyní vyrovnat.

Krajský úřad s chemickou haldou nepomůže, protože skládka patří firmě, která areál po Lachemě zdědila. Krajský radní Boris Kreuzberg (KDU-ČSL) je přesvědčený, že problém musí řešit majitel. Problém shrnul starosta Sýkora: „Je jedno, zda to je státní nebo soukromá záležitost. Pokud ta věc obtěžuje okolí, musí se řešit.“

150 let stará jedovatá skládka jen tak z Kaznějova nezmizí, firma nemá na sanaci peníze.