V pražské Štěpánské ulici prasklo potrubí, voda zaplavila i Lucernu

Praha - Ve Štěpánské ulici v Praze dnes po osmé hodině ráno prasklo vodovodní potrubí. Voda zaplavila část ulice i paláce Lucerna. Silnice se v jednom místě propadla. Havárii řešili hasiči a pracovníci Pražských vodovodů a kanalizací. Evakuováno muselo být asi 20 lidí.

Pod silnicí voda vymlela několikametrovou jámu. Zaplavila sklepy, plynovou kotelnu a sklady. „Odčerpáváme vodu ze zatopených prostor, snažíme se o to, aby voda, která přitéká, udržela stejnou hladinu,“ popsal velitel hasičského zásahu Josef Křen.

Hasiči odčerpávali vodu pomocí několika motorových čerpadel, která ale zamořovala budovu zplodinami, takže musela být částečně uzavřena. Na místě monitorovali situaci i plynaři.

Palác Lucerna zrušil promítání, zavřely se obchody a restaurace. Největší strach měl ale technický ředitel o výstavu artefaktů z potopené lodi Titanic. Výstavní kusy jsou v hlavním sále, kam se ale voda nakonec nedostala, navlhčila ale některé stropy. „Voda si nachází cestičky okolo zdí a i do sklepních prostor, jak ve velkém sále, tak komplet v suterénu,“ informoval technický ředitel Lucerny Petr Švihovec.

Po šesti hodinách se hasičům ulevilo. Správci kanalizací našli a vypnuli správné potrubí. Bez vody se ocitla část Štěpánské a Vodičkovy ulice. Vodovod je z roku 1936, takže příčinou havárie může být stáří a koroze materiálu.

Palác Lucerna od poškození statiky uchránila železobetonová konstrukce. „Vlastní konstrukce objektu je zatím neporušená, je to ve stropech v podlahách, to všechno se bude muset sundat,“ vylíčil statik Petr Macháň.

Před třemi lety se kvůli prasklému potrubí propadla část Vodičkovy ulice. Vodovodní síť v Praze patří k nejstarším v Evropě, podobné havárie jako ta dnešní jsou tu čtyřikrát častější než v jiných metropolích.

Uzavřen musel být úsek od Václavského náměstí po ulici V Jámě. ##GMAP:20:Lucerna - voda##