Titanic v Lucerně voda neodplavila, odstraňování škod ale potrvá do středy

Praha - Zemní a betonářské práce, které by napravily škody po havárii ve Štěpánské ulici, budou trvat až do středečního odpoledne. Prasklé potrubí ale vodohospodáři opravili už v nočních hodinách a voda teče do všech domácností. Škody se zatím odhadují na miliony až desítky milionů korun, v současnosti se pomocí radaru zjišťují možné škody pod vozovkou.

Poté začnou vodohospodáři se zemními pracemi a betonováním. „Práce nelze uspěchat,“ uvedla mluvčí Pražských vodovodů a kanalizací Marcela Dvořáková s tím, že opravy budou trvat nejspíše až do středy.

Voda z potrubí, které prasklo v neděli ráno, zaplavila část suterénu památkově chráněného paláce Lucerna i část ulice, která se na dvou místech propadla. Samotnému paláci ale neuškodila, expozice Titanic, která zde v současné době probíhá, by měla být brzy otevřena.

Předtím ale ještě musí být uvedena do pořádku elektroinstalace Velkého sálu Lucerny. Pracovníci také odčerpávají vodu a písek ze suterénu paláce. Poničena byla i plynová kotelna, nákladní výtah a uložený stavební materiál. „Věřím, že celý palác Lucerna bude fungovat během večera,“ doufá Pavel Prokopius z Lucerny, "částku za škody si nedovolím odhadovat, vzhledem k množství uskladněného zboží z prodejen a restaurací ale bude značná.