Litvínovská farnost se bojí o vzácný kostelík

Litvínov - Podaří se zachránit vzácný dřevěný kostelík z roku 1346, nebo podlehne zubu času a nedbalé opravě? Právě před touto otázkou stojí litvínovská farnost. Do kostelíka již několik let zatéká a na nákladnou opravu střechy stále nejsou peníze. Možná, že za pár let bude na výše uvedenou otázku už jen záporná odpověď.

Místo, kde dřevěný kostel původně stál, už prozrazují jen polorozpadlé základy. Fakt, že si stavitelé přehrady ve Flájích dali práci s jeho přesunem, dokazuje, jakou má cenu. „Můžeme oprávněně říci, že pro náš region je to jedinečná památka svého druhu,“ říká hrdě Libuše Pokorná z Muzea města Most.

Vzácný kostelík byl v roce 1995, šestadvacet let po přesunu, kompletně opraven. Jenže dodavatelé šetřili, a na tom nejnesprávnějším místě. „Střecha byla pořízena z šindele řezaného, který nevyhovuje zdejším horským podmínkám,“ uvádí farář z litvínovské farnosti Grzegorz Czerny.

Do krásně opraveného kostelíka tak už několik let zatéká. Časté změny počasí v Krušných horách přitom mohou způsobit, že se dřevěná stavba začne bortit. „Tím pádem bychom mohli o tuto ojedinělou památku přijít,“ obává se Libuše Pokorná.

Když opravy nezačnou do zimy, bude podle lidí z farnosti záchrana kostelíka podstatně dražší. „Žádali jsme o dotace i přes kraj, zatím byla odpověď negativní,“ dodává farář Grzegorz Czerny.

Krajští úředníci tvrdí, že o stavu kostelíka vědí. Letos však dostanou přednost památky, kterým hrozí zničení bezprostředně. „Kraj se v této chvíli věnuje jiným ohroženým památkám, ale na kostelík dojde také,“ slibuje mluvčí Krajského úřadu v Ústí nad Labem Veronika Kindlová. „Pokud se kostelík nechá dál v tomto stavu, tak památka přijde vniveč úplně,“ je přesvědčen místostarosta obce Český Jiřetín Robert Sedláček.

Právě představitelé Českého Jiřetína, obce, kam byl kostel z Flájí přesunut, jsou přesvědčeni, že by se o něj uměli postarat lépe než církev. „Pokud by byla možnost, tak bychom chtěli, aby byl kostelík převeden na obec. Tím pádem by se možná zlepšil přístup i k financím,“ domnívá se Robert Sedláček. „Podle mě zatím není možné, aby obec převzala kostel,“ myslí si farář Czerny. „Toto je velice sporná otázka, protože shánět peníze jak pro obec, tak pro církev nebude rozhodně jednoduché,“ tvrdí Libuše Pokorná.

Stanovisko ministerstva kultury je jednoznačné. Dotace se neudělují podle toho, komu památka patří. „V otázce dotací ministerstvo kultury nerozlišuje vlastníka památky. Takže pokud kulturní památka patří soukromníkovi, církvi nebo obci, je to de facto jedno,“ vysvětluje mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar.

Ministerstvo kultury už také zareagovalo na žádost o dotaci, kterou farnost podala prostřednictvím litvínovské radnice. Podle ministerstva přesně zapadá do nového programu, kdy o peníze na opravu památek mohou žádat obce s rozšířenou působností. „Jedná se o částku 270 000 korun a je velká šance, že tato památka ty prostředky dostane,“ dodává Jan Cieslar.  

Dvě stě sedmdesát tisíc samozřejmě na opravu celé střechy nevystačí, ale pomůže, aby kostel přežil bez úhony příští zimu. Ve světle posledních událostí tak na oltář už snad nepoteče.