V Praze se konal první plánovaný odstřel dna Vltavy

Praha - Vltava v Praze dnes ráno zažila první ze dvou plánovaných odstřelů dna řeky. Na nábřeží Edvarda Beneše bude totiž koncem roku hotové nové kotevní stání pro lodi. Kvůli bezpečnosti musela být několik minut uzavřena oblast kolem Čechova mostu pro silniční a vodní dopravu i pro chodce.

Exploze v centru Prahy se odehrála v sedm hodin ráno. K jejímu provedení bylo třeba 450 kilogramů trhaviny, která byla umístěna 3 metry pod hladinou Vltavy. V pohotovosti byli pyrotechnici, rybáři, ale i policie. 

Doprava v okolí Čechova mostu se zastavila jen na několik minut. Za bezproblémovou označila detonaci i Pavlína Straková, mluvčí Ředitelství vodních cest ČR: „Nezaznamenali jsme nic, jenom se odstřel posunul o hodinu z důvodu prodloužení přípravy, ale rozhodně nebyly žádné problémy.“

Největší komplikaci nepředstavovalo počasí ani neukáznění pozorovatelé, ale „mořská nemoc“ pyrotechniků. „Nabíjí se z lodí a my nejsme žádní námořníci, takže všem nám je špatně,“ uvedl velitel odstřelu Zdeněk Šobíšek.

Důvodem celé akce byla stavba kotevního stání lodí. Ta začala už v dubnu, ale narazila na tvrdou horninu, kterou nebylo možné odtěžit. „Bylo potřeba vytvořit dostatečnou hloubku pro přistávání lodí potom u vyvazovacích stání,“ dodala Straková. Další série výbuchů se bude konat u Čechova mostu za 14 dní za stejných podmínek.