Oprava mostu odřízne Loket od zbytku světa

Západní Čechy - Dopravu v Lokti na Sokolovsku ode dneška komplikuje rekonstrukce mostu přes řeku Ohři. Silničáři totiž museli kvůli opravám zavřít hlavní vjezd do města. To se před začátkem turistické sezóny nelíbí některým podnikatelům.

80 let starý most je hlavní příjezdovou cestou do historického centra Lokte. Na druhé straně náměstí byla dosud pěší zóna uzavřená pro motoristy. Kvůli rekonstrukci mostu ji ale radnice zprůjezdnila. „Dočasně jsme pěší zónu zrušili a poskytli ji té nejnutnější dopravě. V podstatě je to dnes jediný přístup do centra města,“ vysvětluje rozhodnutí starosta Jaroslav Hlavsa.

Podle krajské správy a údržby silnic je úplná uzavírka mostu nutná. Rekonstrukce za 10 miliónů korun totiž podle silničáře Petra Šťovíčka zahrnuje i kompletní izolaci a odvodnění, protože do mostu zatéká a to způsobuje další závady.

Stavební firma slíbila, že pokud nenastanou komplikace, práce skončí už v červnu. I přesto, že dopravní omezení nezasáhnou do hlavní turistické sezóny, podle starosty Hlavsy to život některých podnikatelů výrazně ovlivní: „Nebudou si moct postavit předzahrádky. Z klidové pěší zóny teď bude v podstatě obousměrně zprovozněná ulice.“

Majitelce restaurace v centru Lokte Dianě Dani se zprůjezdnění pěší zóny nelíbí: „My jsme sezónní záležitost, tahle restaurace a Loket všeobecně. A když se neudělají penízky v létě, tak v zimě tady prostě vůbec nejsou turisté.“ Podnikatelé a majitelé restaurací na pěší zóně tak doufají, že oprava mostu skončí před letními prázdninami, kdy přijíždí nejvíc turistů.