Nemocnicím na Plzeňsku dochází zásoby krve

Plzeň - Transfuzní stanice v Plzni se obává, že nebude moci zásobovat nemocnice důležitými krevními skupinami. Běžně se zde za jediný den odebere krev od 70 dárců. Během prázdnin jich ale chodí pouze polovina a zásoby krve se rychle zmenšují. Chybět začíná krev všech skupin, což dělá starosti hlavně lékařům. Prázdniny jsou navíc obdobím častých dopravních nehod i vážných úrazů.

Lékaři zatím ještě zásoby mají, ale rychle se jim zmenšují. „Pokud je pacient opravdu ve vážném stavu, je třeba během dne dvakrát, třikrát operován, spotřebuje se 50 až 70 vaků s krví. Tolik dárců musí přijít v jedné konkrétní skupině, aby mohl být pacient zachráněn,“ uvedla lékařka FN Plzeň Jarmila Hrubá.

V Plzni jsou na dodávkách krve z transfuzní stanice přímo závislé čtyři velké nemocnice. Podle vedoucí lékařky střediska dárců krve FN Plzeň Petry Šlechtové je zájem o všechny krevní skupiny. Především ale o univerzální skupinu 0- a všechny další negativní skupiny. Fakultní nemocnice chce proto nové dárce přilákat plechovkou nealkoholického piva zdarma.