Semilská ortopedie může dál provádět složité operace

Semily - Krajská pobočka Všeobecné zdravotní pojišťovny odmítla se semilskou nemocnicí uzavřít smlouvy na provádění totálních endoprotéz. Nemocnice se proto obrátila na ústřední vedení pojišťovny, které rozhodnutí pobočky zrušilo. Pojišťovna chtěla převést složité a nákladné operace do liberecké nemocnice, protože by se tak zlevnil nákup kloubních náhrad i celková cena operací.

Semilský starosta Jan Farský vidí v plánovaném přesunu operací do Liberce politické rozhodnutí. „Krajská nemocnice musí vykazovat dobré ekonomické výsledky, protože do budoucna musí být odůvodněn převod na akciové společnosti. Semilská nemocnice byla v tomto oboru výraznou konkurencí krajské nemocnici a odčerpávala jí část zisku,“ myslí si Farský.

Semily se proto obrátily i na ústřední vedení VZP. To rozhodnutí svých podřízených zrušilo. „Na základě návrhu nemocnice, že by rádi navýšili počet operací a vzhledem k tomu, že předložili přijatelné ceny poskytovaného materiálu při těchto operacích, rozhodli jsme se nabídku nemocnice v Semilech akceptovat,“ osvětluje Jiří Rod z tiskového oddělení VZP.

Minimálně do konce roku tak zůstane ortopedické oddělení v Semilech v nezměněné podobě. O operacích na další roky bude pojišťovna teprve jednat.

K velkým změnám došlo i v několika dalších nemocnicích v regionu. Ve Frýdlantu je od začátku června uzavřená porodnice, nemocnice v Turnově přijde o dětské oddělení a o oddělení ARO. Náhradou za to by měla být v Turnově otevřena takzvaná jednodenní chirurgie. K úplnému zrušení oddělení ARO mělo dojít také v jilemnické nemocnici, pojišťovna ale nakonec kvůli možnému ohrožení zdraví pacientů své rozhodnutí přehodnotila.