Integrovaný dopravní systém na Pardubicku se potýká s technickými problémy

Pardubicko - Na počátku byla snaha o zavedení jediného dokladu v autobusech a ve vlacích, zrychlit odbavení cestujících a zlevnit jízdné. Přestože se už do projektu zapojilo několik regionálních dopravců, systém naráží na technické problémy. Použití čipové karty jako jediného jízdního dokladu u všech dopravců zatím ale není možné.

Vedoucí oddělení dopravní obslužnosti z Krajského úřadu Pardubického kraje Jaroslav Vávra se nechal slyšet, že není z čeho čerpat a výrobci s tím mají hodně práce. Několik měsíců ostrého provozu se neobejde bez provizorního řešení. Například na železnici, kde je v systému zapojeno kolem dvou set osobních a spěšných vlaků.

Karty autobusových dopravců mohou cestující využívat na železnici na základě papírového kontrolního dokladu, který České dráhy vydávají, jak informoval ředitel Krajského centra osobní dopravy Pardubice z Českých drah Michal Štěpán. Stejný postup čeká i na cestující pardubickou hromadnou dopravou, která se má do systému zapojit od září. Pardubické čipové karty použít nelze.

„Až se vyřeší technická stránka - tedy vybavení revizorů speciálními čtečkami nebo vybavení vozidel zařízením pro čtení karet, pak se budeme moci bavit o plnohodnotném začlenění dopravního podniku do tohoto dopravního systému,“ sdělil mluvčí Dopravního podniku města Pardubice Martin Hodný.