Frýdlantští nadšenci zachraňují roubenku

Severní Čechy - Vzácnou roubenku ze 17. století zachraňuje parta nadšenců z Dolní Řasnice na Frýdlantsku. Stavení hrozila demolice. Našel se ale kupec, který chalupu rozebral a teď ji znovu staví o několik kilometrů dál.

Původně stála roubenka v Předláncích na břehu Smědé. Domku ale hrozila zkáza. „Bylo to v zátopové oblasti a majitel se chystal, že ho zboří a spálí,” uvedl nový majitel roubenky Josef Maršálek. Pana Maršálka tak čekal nelehký úkol. Se svými přáteli více než třistaletý výminek rozebrali trám po trámu a převezli do Dolní Řasnice - tady mu vrací jeho původní krásu. „Bylo to hrozně komplikované dostat se dovnitř i do patra, které bylo v dezolátním stavu, hrázděná konstrukce už měla namále, statika byla narušená,” popsala stav roubenky studentka architektury Jana Pokorná.

Takový výminek je jediný na frýdlantsku a možná jediný v okrese Liberec, myslí si pan Maršálek. „V cizině by takováhle stavba byla ozdobou každého skanzenu, ale u nás jim zatím nebyla věnována pozornost,” zlobí se Jiří Škabrada z Fakulty architektury ČVUT.

Teď už je domek nahrubo znovu složený. Zbývá dodělat zděná část a hlavně střecha. Na tu se musí udělat přes 700 rákosových došků. I když to vypadá jednoduše, museli kvůli tomu přátelé pana Maršálka nastudovat spoustu knih. Došky už na Frýdlantsku nikdo nedělá. Na střechu musí nadšenci sklidit asi jeden hektar rákosu, ale jen toho kvalitního.

V budoucnu má domek sloužit jako zázemí a klubovna pro místní spolky, které se věnují historii a oživení Frýdlantského výběžku. Zachráněná roubenka by měla být kompletní ještě v letošním roce.