Vedení nemocnic v Ústeckém kraji chce pronajmout laboratoře soukromé firmě

Ústí nad Labem - Krajská zdravotní, pod kterou spadá pět největších nemocnic v Ústeckém kraji, chce pronajmout nemocniční laboratoře soukromé firmě. Laboratoře přitom ročně vydělají stovky miliónů korun. Vedení Krajské zdravotní za to kritizují odborníci i opoziční zastupitelé, kteří už hrozí právními kroky.

Společnost Krajská zdravotní plánuje pronajmout laboratoře ve všech pěti krajských nemocnicích soukromé firmě. Na laboratorních vyšetřeních přitom nemocnice vydělávají nejvíc, jen ústecká Masarykova nemocnice 120 milionů korun ročně. „Sama by měla mít zájem zisk udržovat a nikoli se ho zbavovat,“ vyjádřil znepokojení nad plány Krajské zdravotní zastupitel Ústeckého kraje Stanislav Rybák.

Krajská zdravotní se brání, nic není ještě rozhodnuto. Zároveň ale přiznává, že už má na stole návrh smlouvy s chomutovskou společností Klinické laboratoře. Podle něj by firma měla získat laboratoře do pronájmu na patnáct let za 30 miliónů korun ročně. Podle Karla Kroise z tiskového odboru Krajské zdravotní to jsou informace vytržené z kontextu - část podkladů, které se teprve vyhodnocují.  

Opoziční zastupitelé kritizují i to, že Krajská zdravotní nevypsala na pronájem laboratoří výběrové řízení, ale oslovila jen tři firmy. „Použitý způsob není v rozporu s legislativou a v dané situaci byl volen jako nejlepší řešení,“ míní ředitel Krajské zdravotní Eduard Reichel.

Podle reportérky Terezy Baldové někteří opoziční zastupitelé také tvrdí, že jde o jakousi přípravu privatizace nemocnic. Podle nich se chce Krajská zdravotní zbavit výdělečných oddělení tak, aby se dostala do finanční ztráty, ze které bude jediným východiskem právě privatizace.