Trať z Hrádku přes Polsko do Varnsdorfu je pouze pro odvážné

Liberec - Dostat se vlakem z Hrádku nad Nisou do Varnsdorfu není vůbec jednoduché. Trať totiž vede přes Polsko a německou Žitavu. A právě polský úsek je v dezolátním stavu. Libereckému kraji se tento problém zatím nepodařilo vyřešit. Polské dráhy totiž trať nevyužívají, proto ji ani nechtějí opravit.

Doslova želvím tempem se běžně sunou vlaky mezi Hrádkem nad Nisou a německou Žitavou. Čtyřkilometrový úsek přes Polsko je totiž v havarijním stavu, zarostlé koleje, shnilé pražce, nefunkční signalizace. Rychleji, než deset kilometrů v hodině, se tudy nedá projet. Podle vlakvedoucích je trať nebezpečná. „Při jízdě soupravy může dojít k tomu, že se to v tom dřevě roztrhne, rozšíří se rozchod a vlak propadne mezi kolejnice,“ popisuje možnou situaci vedoucí provozní jednotky ČD Nymburk Jaroslav Šrajer.    

Polské dráhy přesto nechtějí dát na opravu ani korunu. „Poláci tvrdí, a vlastně v tom mají pravdu, že je to železniční trať, která není propojená s železničními tratěmi na polském území,“ vysvětluje odmítavé stanovisko Poláků vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Libereckého kraje Stanislava Jakešová. „Pro ně ty koleje nepřinášejí žádný dopravní význam a chtějí, aby opravu zaplatili ti, kdo je koleje používají,“ doplňuje jí starosta Hrádku nad Nisou Martin Půta.    

Čtyři kilometry přes Polsko přitom stojí ČD nemalé peníze. Za každý přejezd vlaku přes polské území musí platit. „Ta částka jde do milionů korun ročně,“ naznačuje Jaroslav Šrajer.   

Liberecký kraj proto jedná s Polskem o možnosti čerpání peněz z evropských fondů. „Zatím ta jednání nejsou úspěšná, ale doufáme, že nakonec povedou k tomu, co chceme, aby se ta trať opravila,“ věří liberecký radní Vladimír Richter.  

Vlak přes polské území jenom přejíždí, zřízení zastávky v Porajowě se stále nedaří, zakazuje to česko-polská smlouva z roku 1948. „I to je v jednání, protože po vstupu do Schengenu by bylo dobré, aby tam ta zastávka byla,“ dodává Richter. Kdy bude trať pro průjezd vlaků bezpečnější, si ale nikdo netroufá odhadnout.