Památný Růžový palouček shání peníze na svou obnovu

Pardubice - Již dva měsíce se Pardubicko potýká  s následky červnové větrné smršti. Její řádění je dodnes patrné například na stavu unikátního památného místa zvané Růžový palouček u Litomyšle. V parku s galskými růžemi vichr polámal desítky stromů. Obec Újezdec, která o Růžový palouček pečuje, má ale omezený rozpočet. Pomoc proto přislíbil kraj.

Památné místo mezi Újezdcem a Morašicemi stovky let provázejí legendy a výjimečné události. Ta poslední, nechvalně známá, se odehrála koncem června, kdy se na vzácných stromech podepsala vichřice. „Mě i všechny členy našeho spolku to zarazilo, stromy byly zasaženy ze tří čtvrtin, některé víc, některé míň,“ popisuje ničivý úder vichřice člen Spolku přátel Růžového paloučku František Krejčí.    

V místě, kde se každoročně scházejí tisíce lidí, se musely stromy provizorně prořezat. Na další nutné práce ale obec nemá peníze. „Suché větve padají neustále, jsou tady hromady z větví. Zatím byly provedeny zdravotní řezy a úprava korun," říká starostka obce Újezdec Hana Dostálová.

Obec Újezdec čeká na pomoc kraje. K úpravě parku a zajištění větší bezpečnosti má přispět stotisícová dotace. „Růžový palouček je kulturní památka, je to místo, kde se čeští bratři loučili s vlastí před odchodem do exilu, je to turisticky vyhledávané místo,“ vysvětluje vicehejtman Pardubického kraje Roman Línek.

Odklízení následků vichřice nekončí ani v Hamzově léčebně Luži - Košumberku, kde bouře poničila park i vzácné arboretum. Také sem přijde krajská dotace. Škody jsou ale vysoké a vedení léčebny hledá i další možnosti. „Máme indicie, že bychom mohli získat peníze z EU. Okamžitě jsme zahájili projekt na regeneraci parku a arboreta Hamzova,“ uvádí náměstek ředitele Hamzovy odborné léčebny Jiří Chytil.  

Likvidace následků větrné smršti v Hamzově léčebně potrvá ještě minimálně dva měsíce. Kromě krajské případně evropské dotace mají pomoc i peníze ze zvláštního krizového konta.