Spor o prodej českolipské teplárny

Liberec - Je uvažovaný prodej teplárny v České Lípě pro město a jeho obyvatele výhodný, nebo nevýhodný? Opozice za tento úmysl radnici kritizuje a již dala podnět policii. Tvrdí, že ve firmě zůstal zisk v řádech stovek milionů korun. Radnice ale všechna obvinění odmítá.

150 milionů za infrastrukturu a 70 milionů za akcie, tolik dostane Česká Lípa za prodej většinového podílu v teplárně společnosti MVV. Opozice se bouří, v teplárně podle nich zůstal ještě nerozdělený zisk ve výši 148 milionů korun a ten město budoucímu vlastníkovi přenechalo. „Ještě v březnu předsedkyně představenstva doporučovala tuto variantu neschvalovat,“ tvrdí členka zastupitelstva města Jitka Lukášková. „Považujeme tuto operaci pro město za nevýhodnou a krajně podezřelou,“ přidává se její kolega Jaroslav Štrumfa. 

Dva z opozičních zastupitelů teď kvůli tomu podali na vedení města trestní oznámení. Radnice se ale hájí, žádnou chybu jsme neudělali, pro město je transakce výhodná. „Pro Českou Lípu byla důležitá nejen samotná cena, ale i smluvní podmínky.“ říká tisková mluvčí Městského úřadu Česká Lípa Kateřina Amrichová. Společnost MVV se zavázala, že po tři roky nezdraží cenu tepla, deset let bude také přispívat do městské kasy. „Bude se také podílet na kulturním životě ve městě. Každý rok částkou 750 000 korun,“ dodává Kateřina Amrichová.

Podle odpůrců prodeje ale město stejně prodělalo, když nerozdělený zisk v teplárně nechalo. „Oni zapomínají, že ten majetek není jejich, je města, všech občanů a s nimi by to měli prodiskutovat,“ připomíná Miloslav Lomič z Hnutí Duha v České Lípě.

Na prodej teplárny jsme nijak netlačili, brání se společnost MVV. „My jsme předložili návrh akcionářské smlouvy, ale město ji shledalo méně výhodnou než to, když nám celou teplárnu včetně majetku prodá,“ tvrdí jednatel společnosti MVV Energie CZ Česká Lípa Václav Hrach.    

Proti prodeji začali nespokojení obyvatelé sepisovat petici. I když teplárna zatím na nového vlastníka nepřešla, podle vedení města není důvod smlouvu vypovídat.