Podivná půjčka starosty a senátora Jana Horníka

Karlovy Vary - S velkými problémy se potýká  senátor a starosta Božího Daru Jan Horník. Od jednoho z podnikatelů si totiž půjčil víc než dva miliony korun. Senátorovy potíže vyplývají z faktu, že tento podnikatel patřil ke skupině byznysmenů, kteří městu prodali hotel. Podle opozičních politiků však byl předražený a navíc Božímu Daru přinesl jen problémy. Senátor se ale brání a tvrdí, že jednal správně a nikoho nepoškodil.

Je to plivnutí voličům do tváře vzkázal hejtman senátorovi. Jan Horník by podle něj měl zvážit další působení na postu senátora. Hejtman Karlovarského kraje Josef Pavel řekl, že o půjčku měl jako zástupce obce raději požádat banku a ne firmu, od které koupí nelukrativní hotel. To podle hejtmana nepůsobí dobře.

Hejtman je nervózní, protože se blíží krajské volby, tvrdí senátor, krajský zastupitel a starosta Božího Daru. O rezignaci neuvažuje. „Toto není o tom, že bych někde něco ukradl, nebo že bych obec přivedl do problémů, nebo že bych se choval neeticky,“ hájí se senátor Jan Horník.  

Boží Dar koupil hotel od soukromé společnosti, protože očekával, že bude vydělávat peníze do městské kasy. To se podle opozice nestalo.  „Koupě hotelu představuje obrovskou zátěž, která komplikuje hospodaření nejenom společnosti Služby Boží Dar ale i města Boží Dar,“ argumentuje zastupitel Božího Daru Jaroslav Balcar.

Balcar je přesvědčený, že starosta zřejmě chtěl pomoct podnikatelům, aby se drahého hotelu za 67 milionů korun zbavili na úkor města, a pak si od nich půjčil peníze. Horník se brání, že dva roky po prodeji hotelu soukromě vyřizoval hypotéku. Protože to trvalo příliš dlouho, oslovil známého. Sepsal s ním smlouvu u notáře a údaje zveřejnil. „Kdybych chtěl něco ututlat, tak naopak budu si tu půjčku brát naprosto neveřejně a nebudu jí nikde uvádět,“ zdůrazňuje Jan Horník.