Výbuchy zastavily provoz na levém břehu Vltavy

Praha - Kvůli plánovaným výbuchům se ráno zastavil provoz v okolí pražského Čechova mostu, technici už podruhé odstřelovali říční dno. Na levém břehu Vltavy by se mělo brzy stavět, Praha bude mít nové kotviště.

Několik výbuchů se ozvalo krátce po šesté ráno, vltavské dno se kvůli plánované výstavbě nového kotviště odstřelilo už podruhé. Jak uvedla mluvčí Ředitelství vodních cest Pavlína Straková, je třeba zvětšit plavební hloubku pro přistávání lodí. Není však možné odstranit horninu běžným odtěžením, je nutné ji odstřelit. Policisté pro chodce i motoristy uzavřeli obě nábřeží i přilehlé mosty, zastavil se i provoz na Vltavě. Pavlína Straková doplnila, že říční dno bylo odstřeleno ve dvou etapách, protože pokud by se odstřel vykonal najednou, detonace by byla pro tuto lokalitu příliš intenzivní.

Nové kotviště, které bude mít kapacitu až 15 lodí, bude sloužit pro zásobování. Jeho součástí budou ale i nouzová chráněná stání, která v případě povodní umožní bezpečně vyvázat lodě. Stavba za zhruba 65 milionů korun by měla být dokončena letos v prosinci.

Nové kotviště by mělo vyřešit dlouhodobé přetížení protilehlého nábřeží na Františku, které patří k nejfrekventovanějším vodním úsekům v Praze i okolí.