Revizi smluv se soukromými firmami připravuje pardubická nemocnice

Pardubice - V pardubické nemocnici se objevily pochybnosti o nekalých praktikách. Nedávno kraj odvolal ředitele nemocnice Jana Feřteka a odbory i členové dozorčí rady teď stojí o průhlednější spolupráci. Existují totiž podezření, že ne všechny smlouvy mohou být pro nemocnici výhodné.

Proč některé soukromé firmy v pardubické nemocnici podnikají za mimořádně výhodných podmínek? To je otázka, která zaznívá stále častěji po odvolání Jana Feřteka. Předseda LOK Pardubické krajské nemocnice a člen výběrové komise Tomáš Gottwald potvrdil, že o vztazích mezi nemocnicí a různými soukromými firmami se hovoří již delší dobu.

Signály o tom, že některým společnostem mohlo jít vedení nemocnice takzvaně na ruku, se zabývá dozorčí rada. Členka dozorčí rady pardubické nemocnice a náměstkyně primátora Štěpánka Fraňková sdělila, že bylo požádáno o předložení všech smluv nemocnice se soukromými subjekty a ty pak musí podlehnout revizi.

Vicehejtman Pardubického kraje a člen dozorčí rady pardubické nemocnice Roman Línek se nechal slyšet, že žádnou fakticky doloženou pochybnost nezaznamenal. Kromě firem, které poskytují lékařskou péči, jde například i o provoz stravovacího zařízení, kde se objevilo podezření na mimořádně výhodný pronájem. O smlouvy se zajímá i opozice. Stejně jako odbory připouští, že dostat se k detailům smluvních vztahů je takřka nemožné.

„My jsme pro, aby zdravotnické provozy byly výhradně v rámci nemocnice, ne v rukách soukromých subjektů,“ podotkla stínová radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová (ČSSD). Tomáš Gottwald k tomu dodal, že soukromník však může leckdy pracovat rychleji a efektivněji. Takové spolupráci, kde ovšem vládnou bezproblémové vztahy, se nebrání.

Revize veškerých smluv bude hlavním úkolem nového ředitele, kterého krajská rada jmenuje 28. srpna. Případné další působení soukromých firem uvnitř nemocnice by podle odborářů mělo být naprosto čitelné.