SOS dětská vesnička v Karlových Varech obnovuje provoz

Karlovy Vary - Přes 20 opuštěných dětí najde ještě letos nový domov v SOS vesničce v Karlových Varech. Ta tu totiž obnovuje provoz. Lidé ze Sdružení SOS vesniček sehnali jak peníze, tak i dvě nové maminky, které se tu o děti postarají. Další se ještě hledají.

V lednu loňského roku byly v karlovarské SOS vesničce jen dvě náhradní matky se čtyřmi dětmi. Většina z dvanácti domů zůstala prázdná a provoz vesničky se zastavil. Podle slov ředitelky sdružení SOS dětských vesniček Lenky Pospíchalové ukončila vesnička provoz proto, že bylo velmi náročné udržovat všechen odborný personál kvůli dvěma rodinám.

Zvýšení dotací pro Sdružení SOS vesniček teď umožnilo provoz v Karlových Varech obnovit. Ke dvěma stávajícím rodinám se do léta připojí další čtyři nové náhradní matky. Ředitelka SOS dětské vesničky v Karlových Varech Sylva Cenefelsová předpokládá, že každá z nových maminek bude mít nestarosti minimálně čtyři děti. Znovuotevření dětské vesničky vítají také dětské domovy. Ředitel Dětského domova Karlovy Vary Miroslav Rákos zdůrazňuje, že se tak domovům otevírá další možnost, kam umisťovat především sourozenecké skupiny, pro které se těžko hledá adoptivní nebo pěstounská rodina.

Práce náhradní matky je podle Lenky Pospíchalové velmi náročná. Žena musí být připravena přijmout 6 až 7 sourozenců. Jedna z nových náhradních maminek Jitka Hermanová je ale ráda, že díky SOS dětské vesničce získala možnost pracovat s dětmi.