Kolem stavby skladu železa v Hradci Králové kolují podivné zvěsti

Hradec Králové - Německá firma ThyssenKrupp Ferrosta, která chce v Hradci Králové postavit továrnu za téměř půl miliardy korun, tvrdí, že ji někdo vydírá. Podle jednatele společnosti je to skupina osob, která ovlivňuje úředníky magistrátu a úmyslně brzdí celý projekt. Žádají od Ferrosty miliony korun, jinak záměr neprojde.

Házejí nám klacky pod nohy, čtyřikrát jsme museli na výzvy úředníků hradecké radnice upravit žádost, ale nic se neděje. Vydírá nás skupina vlivných osob, která ovlivňuje úředníky města, říká jednatel společnosti ThyssenKrupp FerrostaRadek Miláček a dodává: „Chtějí po nás řádově miliony korun, slibují bezproblémový průchod projektu. Existují náznaky, že pokud nezaplatíme, projekt pravděpodobně neprojde. Dá se to nazvat vydíráním." Které osoby mají firmu vydírat, jednatel upřesnit nechtěl. Mluvčí magistrátu Hradce Králové Václav Svoboda však jednoznačně popírá, že by úředníci projekt zdržovali.

Němci chtějí v Hradci postavit sklad železa za 400 miliónů korun a zaměstnat 50 lidí, s radnicí jednají od ledna. Kvůli vlečce potřebují změnu územního plánu, zastupitelé ji měli schvalovat o prázdninách. Již začátkem srpna primátor Hradce Králové Otakar Divíšek (ODS) tvrdil, že 30. září magistrát změnu schválí. Podle jednatele Miláčka však do dneška verdikt nepadl, vše nasvědčuje tomu, že obavy ze zdržování jsou na místě. Investor primátora Divíška informoval ve středu a mluvčí Svoboda dodal, že primátor je celou záležitostí velice rozhořčen. Pokud by se prokázalo to, co tvrdí jednatel společnosti ThyssenKrupp Ferrosta, magistrát bude velmi tvrdě postupovat. Proti stavbě se ozvali občané čtvrti Březhrad, hlavně kvůli obavám o zdroje vody, které má sklad překrýt. Vodárny však podaly informaci, že voda je nekvalitní a vrtů nebude škoda.

Investor dostal několik nabídek náhradních lokalit, z Hradce Králové však odejít nechce.