S rušením ZŠ v Ostrově nesouhlasí rodiče dětí

Karlovarsko - Radnice v Ostrově na Karlovarsku chce zrušit jednu ze čtyř základních škol ve městě. Po dohodě s krajem tu vznikne Centrum vzdělávání. Podle starosty Ostrova je to jediná možnost jak ve městě udržet střední školy. Rodiče a učitelé s projektem nesouhlasí.

Základní škola v Klínovecké ulici má kapacitu 550 dětí. Chodí jich sem ale jen 370. Radnice chce proto budovu poskytnout kraji, který sem přestěhuje Střední průmyslovou školu s učilištěm. „Jednoznačně nás k tomu vede úbytek žáků ve školách,” uvedl starosta Ostrova Jan Bureš. „Nám bylo řečeno, že pravděpodobně dojde ke zrušení školy od 1. září 2008, s tím, že naši žáci přejdou na dvě sousední školy,” uvedla ředitelka ZŠ Klínovecká Růžena Endrštová.

Rodiče a učitelé s rozdělením dětí nesouhlasí, obávají se hlavně toho, že se sníží kvalita výuky. Lépe se učí ve třídě, ve které je 18 žáků, než 35. Škola má navíc speciální třídu pro děti s vývojovými poruchami učení. „Dnes jdou peníze za žákem, a pokud prostě škola nemá dostatečný počet žáků, tak buď mají učitelé velmi nízké platy, nebo se ta škola musí zavřít,” řekl starosta Bureš.

Rodiče si stěžují, že je o projektu zatím nikdo neinformoval. Zvolili si proto své zástupce a chtějí vyjednávat. „Projekt může přinést jistá pozitiva do města, ale určitě by to nemělo být na úkor výuky žáků základních škol,” myslí si zástupce rodičů Miloslav Liška.

O zrušení nebo naopak zachování základní školy Klínovecká budou zastupitelé města rozhodovat na podzim.