Černokostelečtí se dokončení kanalizace hned tak nedočkají

Kostelec nad Černými lesy - Špatně odvedená práce, tvrdí zastupitelé Kostelce nad Černými lesy. Špatná komunikace s městem, hájí se firma. Spor zatím nemá řešení a v Kostelci nad Černými lesy je díky tomu už čtyři roky nedodělaná kanalizace. Firma VOD-KA, která stavbu provádí, totiž podle města neplní termíny a práci odvádí nekvalitně.

Kanalizace se v Kostelci nad Černými lesy začala budovat v roce 2004 a první obyvatelé se k ní měli připojit loni v červnu. Dodnes ale marně čekají na dokončení stavebních prací. „Firma VOD-KA nemá peníze na to, aby zaplatila opravy. Když se ohlédnu do minulosti, tak nedodrželi vůbec žádný termín, nedodrželi vůbec žádné dohody,“ zlobí se starostka Olga Dekojová. „Není to pravda, my jsme dodrželi všechno, co bylo ve smlouvě. Mrzí nás, že komunikace s městem je špatná,“ hájí firmu její technický ředitel Zbyněk Vodák.  

Údajně špatnou komunikaci mezi vedením města a firmou ale nejvíc odnášejí místní lidé. Ti už čtyři roky musí žít v rozkopaném městě. „Vykopají to, pak to zahrabou, poté zjistí, že to vlastně udělali špatně a musí se to vykopat. Když se to dělá potřetí v jedné ulici, tak je to katastrofa,“ popisuje způsob práce firmy černokostelecká obyvatelka Jitka Čejkovská.  

A znovu se budou rozkopávat další ulice. Kamerové zkoušky totiž ukázaly ještě šest míst, kde firma provedla práci nekvalitně. „V červnu jsme si nadefinovali, kdy je odstraníme, a od té doby od města nepřišla žádná informace. My již máme dohodnuté práce na těchto opravách,“ dodává ředitel Vodák.  

Město si ale na opravné práce už najalo jinou firmu. Společnosti VOD-KA mezitím naskakuje každý den tisícové penále. Město také definitivně stanovilo konečný termín na 31. října, kdy by měla proběhnout kolaudace stavby. Právníci už teď ale připravují žalobu. Firma VOD-KA totiž už teď dluží městu na penále víc než 100 milionů korun.