Ve Zlíně si dnes připoměli odkaz Tomáše Bati

Zlín - Ve Zlíně si dnes příbuzní, spolupracovníci i političtí představitelé připomínají odkaz Tomáše Bati. Setkání probíhá den před jeho nedožitými 94. narozeninami. Podnikatel a nositel jména, se kterým je město Zlín neodmyslitelně spjato, zemřel 1. září v Torontu, kde byl i pochován.

V areálu Univerzitního centra se dopoledne sešlo na 350 pozvaných hostů. Setkání se zúčastnila i Baťova manželka Sonja, dcery a syn s manželkou. Českou politickou scénu reprezentovali místopředsedové vlády Jiří Čunek a Petr Nečas. Dorazili také představitelé města a kraje, firmy Baťa či kanadský velvyslanec. Pozvání přijali také Baťovi přátelé, spolupracovníci a pamětníci.

Při téměř dvouhodinové akci vystoupila celá řady řečníků, vzpomínali hlavně na Baťův smysl pro humor a jeho vitalitu. Pietní shromáždění provázela cimbálová muzika Hradišťan.

„Když jsem mu poprvé operoval oči, hned po zákroku se usadil na stoličku a začal si zavazovat tkaničku. Přítomným novinářům pak řekl, že si ještě musí zkontrolovat ponožky, zda na nich nemá díru. Poté se obrátil na mne a řekl: 'Dobrý lékař by se měl s pacientem napít, aby se vše uzdravilo.' A tak jsme si dali malou štamprli valašské slivovice,“ zavzpomínal primář očního oddělení Baťovy nemocnice Pavel Stodůlka.

Projevy završilo vystoupení ženy Tomáše Bati Sonji, která všem zúčastněným poděkovala a vyjádřila vděčnost nad uskutečněnou vzpomínkou. „Pořád se smál, a proto člověk věřil, že vše dobře dopadne,“ řekla. Připomněla také, že odkaz manžela bude ve spolupráci se zlínskou univerzitou a univerzitou v Torontu i nadále naplňovat formou přednášek a stipendií pro studenty.

Odpoledne proběhne ve zlínském kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů veřejná mše.