Podivný prodej domu v Ústí nad Labem

Ústí na Labem - Ústecká radnice definitivně stopla prodej bývalé školky, ve které sídlí organizace neslyšících. Sdružení CESPO chtělo dům koupit, vyšší cenu však nabídla firma radního za ODS Petra Ryšavého. Ten přitom tajil, že je majoritním akcionářem a pro prodej sám hlasoval.

Prodej zastavujeme a pro neslyšící najdeme nové prostory, tak uzavřela ústecká radnice kauzu prodeje bývalé školky. Sdružení neslyšících CESPO chtělo dům koupit hlavně kvůli tomu, aby mohlo čerpat peníze z evropských fondů. K tomu potřebuje buď vlastní sídlo, nebo mnohaletý pronájem a nyní nemá ani jedno, pronájem mu končí za dva roky. Předseda CESPO Petr Novák uvedl, že sdružení nemá jinou možnost, než objekt koupit. Primátor Ústí nad Labem Jan Kubata (ODS) doplnil, že s objektem se nic dělat nebude, dokud situace sluchově postižených nebude vyřešena. Sdružení CESPO nepomohla ani petice, kterou podepsaly stovky lidí, zástupkyně petičního výboru Monika Bártová podotkla, že CESPO se o objekt dobře stará a dochází tam spousta lidí. Zastupitel Ústí nad Labem za KSČM Jaroslav Kubín dodal, že město by organizacím jako je CESPO mělo vycházet vstříc.

Nejvyšší cenu za areál nabídla firma StratoCruiser, radnici však nepřesvědčila. Později se navíc ukázalo, že akcionáři firmy jsou zastupitelka za ODS Marcela Kubátová a její stranický kolega radní Petr Ryšavý, který pro prodej domu dokonce sám hlasoval v majetkovém výboru. Primátor Kubata (ODS) přiznal chybu: „Prodej byl proveden špatně.“ A podle dokumentů, které z majetkového výboru a odboru majetku má k dispozici radní Kubín, byl prodej pro někoho připraven. To komentoval i Petr Novák: „Můj osobní názor je, že pan Ryšavý má v té věci velice osobní zájem.“

Petr Ryšavý na jednání zastupitelstva chyběl. Již dříve ale přiznal, že udělal chybu a rezignoval na členství v majetkovém výboru. Z rady města ale odstoupit nehodlá, nevidí prý důvod.