Desítky lidí v Pardubicích marně čekají na byty, které si zaplatili

Pardubice - Lidé měli v bytech, které si koupili od firmy Kvalt, bydlet už na jaře. Mnozí zaplatili předem přes milion korun. Jenže stavba dvou bytových domů a garáží (podle původního rozpočtu za 110 milionů) od jara stojí. Firma Kvalt je v dluzích a je na ni nařízená exekuce.

Holé zdi hrubé stavby, kde se od května nestaví - tak vyhlíží jeden z bytových domů projektu firmy Kvalt v Pardubicích. Firma Kvalt nabídla 68 bytů a garážová stání. Prodejci, firmě Zeus, bylo divné, proč několik bytů vyčlenila a prodala sama mimo smluvního prodejce. „Peníze mohly jít na jiný účet než ten, který byl schválen bankou a který jsme měli ve smluvních podmínkách,“ nechal se slyšet prodejce bytů Vlastimil Freiberk z realitní kanceláře Zeus.

Peníze některých klientů tak mohly jít na účet Kvaltu nebo jinam. Firma se topí ve finančních problémech. Vlastimil Freiberk poznamenal, že Kvalt jako investor dluží různým společnostem, které pro něj jako subdodavatelé pracovaly. Naznačil, že i banka možná něco neošetřila tak, jak měla. Mluvčí Krajského soudu Hradec Králové Michal Strnad prohlásil, že proti společnosti Kvalt byla nařízena exekuce a byl vydán exekuční příkaz, který je již v právní moci.

Bytový projekt úvěruje a tudíž na něj i dohlíží UniCredit Bank. Její mluvčí však kvůli bankovnímu tajemství nemohl případ komentovat. Jednatel Kvaltu Radoslav Mareš z Třebíče nezvedá telefon ani svému prodejci bytů. Pavlína Sýkorová a Pavel Soukup, kteří zastupují budoucí vlastníky bytů, rozhovor odmítli.