Liberecká knihovna zve dětské čtenáře

Liberec - Krajská vědecká knihovna v Liberci uspořádala v rámci nadcházejícího Veletrhu dětské knihy výstavu \"To nejlepší z ilustrace 2006\". Knihovna tak chce upozornit na skutečnost, že přibývá dětí, které skoro nečtou. To může mít velký vliv na jejich další vývoj, ať už psychický nebo sociální.

Knížky pro děti mohou být nejen zábavné, ale také poučné, napínavé nebo tajemné. Podle zkušeností knihovníků ale stoupá počet dětí, které si nepřečtou jedinou knihu za půl roku. A to je podle ředitelky knihovny Dagmar Helšusové špatně: „Pokud se děti nenaučí dobře číst, tak čtenému špatně rozumí a dochází bohužel i k tomu, že celé jejich vzdělávání je obtížné.” Málokdo si podle ní uvědomuje že čtenářství je dovednost, kterou je potřeba dítě naučit nejpozději do devíti let.

Čtení knížek přitom nerozvíjí pouze fantazii, ale zlepšuje například i komunikační schopnosti. Přesto se spousta dětí, které navštěvují knihovnu, setkává s tím, že jejich kamarádi nebo rodiče nejeví o literaturu zájem.

K dětským knížkám patří také neodmyslitelně ilustrace. A právě ty nejlepší za loňský rok teď knihovna v Liberci vystavuje. I sebelepší příběh nepřiláká děti ke knize tolik, jako když je doplněn o zajímavé ilustrace. Podle ilustrátorky Renaty Fučíkové je důležitá především jako celek: „Je jedno, jestli to bude tím, že ta ilustrace je třeba extravagantní, zajímavá, že ho nějak vyprovokuje k nějaké reakci nebo že naopak bude velice popisná. To už je jedno.”

Větší propagace dětského čtenářství je také cílem nadcházejícího Veletrhu dětské knihy. Ten chce mimo jiné pomoci rodičům v tom, jak vybrat pro dítě kvalitní knihu. „Byla bych moc ráda, kdyby knihkupci uměli kvalitní knihu rodičům doporučit. To se ale neděje, ono se to bohužel často neděje ani ve školách,” stěžuje si Dagmar Helšusová.

Už pátý ročník veletrhu dětské knihy proběhne v Liberci na konci března. Jde přitom o ojedinělou akci v rámci celé Evropy.