Jedy musí ve Chvaleticích prozatím zůstat

Chvaletice - Likvidace nebezpečných látek ve Chvaleticích na Pardubicku se znovu komplikuje. Pardubický kraj sice dostal od ministerstva financí patnáctimilionovou dotaci na další práce v nepovoleném skladišti, ta má ale jiná pravidla. Kraj musí vyhlásit nové výběrové řízení na firmu, která bude v čištění pokračovat. Firma Dekonta proto zatím nemůže pokračovat v likvidaci chemikálií ve chvaletickém skladišti a likvidace tak nabírá zpoždění.

„Nebudeme moci pokračovat dál, protože ty peníze jsme dostali za jiných podmínek, než v tom loňském roce,” vysvětluje krajský radní Petr Šilar (KDU-ČSL). „Ministerstvo financí uvolnilo neinvestiční účelovou dotaci ze státního rozpočtu na likvidaci chemikálií ve Chvaleticích. Nyní je záležitostí pardubického kraje, jak s penězi přesně naloží. Samozřejmě to musí být v souladu se zákony,” dává od situace ruce pryč mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Nepovolené skladiště stále ukrývá tuny látek a nebezpečných odpadů. Odborníci firmy Dekonta, kteří se do areálu vrátili likvidaci chemikálií dokončit, jsou z akce odvoláni. „Včera jsme přijeli, přivezli si kontejnery, zahájili jsme práce a dneska jsme dostali informaci, že máme práci ukončit,” popisuje situaci pracovník Dekonty Otakar Herberk. „Budeme teda muset počkat na výběrové řízení, je třeba počítat se zpožděním zhruba dva měsíce,” krčí rameny radní Šilař. Čekání na likvidaci chemikálií, mimo jiné i tlakových lahví s jedovatým fosgenem, vyčištění areálu prodraží. Zákony ale nejdou obcházet, říkají úředníci. „Těžko se vysvětluje občanům, že musí být všechno dodrženo, protože oni vidí jedno jediné, a tím je odstranění těch opravdu nebezpečných chemikálií,” líčí svoji pozici starostka Chvaletic Blanka Zaklová.

Skladiště látek úřady objevili vloni v červnu. Od té doby se podařilo roztřídit a zaevidovat přes polovinu odpadů. Hledání všech odpovědných lidí dosud neskončilo. Specialisté firmy Dekonta areál prozatím opouštějí, místo střeží policie s armádou.