Lidé v Děčíně jsou i po dvou letech bez vody

Děčín - Už dva roky jsou i přes pravomocné rozhodnutí soudu bez pitné vody nájemníci několika domů v Děčíně. Kvůli údajným dluhům ji nechal odpojit majitel domů, česko-rakouský podnikatel Jan David Horsky. Znovu vodu pustit uložil Horskemu Krajský soud v Ústí nad Labem. Jenže Horsky jeho pravomocné rozhodnutí nesplnil.

„Okamžitě by měl obnovit dodávky vody,” říká striktně právní zástupce nájemníků Aleš Podrábský.

Nájemníci musí kupovat pitnou vodu, kterou jim dovezou, a zaplatit i za donášku do domu. „Musím natočit teplou vodu a nechat ji vystydnout do rána a pak ji nalít škopíčkem do pračky,” stěžuje si nájemnice. Boj ale nevzdává, věří, že soud podnikatele nakonec přiměje k tomu, aby vodu pustil. „Toho se lze domoci jenom postupným ukládáním pokut až do výše 100 tisíc korun,” domnívá se Aleš Podrábský.

Z desítek Horskeho nájemníků zůstalo v Děčíně už jen pět domácností. Starým lidem se snažila pomoct radnice. „Některým jsme umožnili možnost využívat domu s pečovatelskou službou,” říká primátor Děčína Vladislav Raška (ODS). Některé nájemnice však po domě s pečovatelskou službou netouží, někdy se i bojí.

Horsky vlastní i polovinu ulice Na Nivách v Ústí nad Labem. O domy v havarijním stavu se ale nestará a s radnicí nekomunikuje. Podle místostarosty Ústí nad Labem Jana Tvrdíka by měla být panu Horskemu uložena správní pokuta na odstranění všech závad. Vyjádření podnikatele Horskeho se ČT24 nepovedlo získat, s novináři nekomunikuje. K zastižení nebyla ani jeho právní zástupkyně.