V Praze se rozběhl projekt „Doktor nonstop“

Praha - V Praze začala fungovat soukromá lékařská pohotovost, navíc 24 hodin denně. Lékaře, který za pacientem přijede až domů, si ale lidé musí zaplatit. Projekt nemá nahradit záchrannou službu, pouze vyplňuje mezeru na trhu. Je určený hlavně pro ty, kteří náhle onemocněli, ale nejsou v ohrožení života.

Na telefonní číslo 1231 si Pražané můžou zavolat placenou lékařskou pohotovost. Pojišťovnou hrazené výjezdy lékařů už totiž v devadesáti procentech nefungují. Nemocnému tak nezbývá, než si na pohotovost dojít nebo zavolat záchranku. „Na trhu je postrádáno ošetření v určitých oblastech Čech a Moravy po pracovní době, to znamená od 15:30 do sedmé hodiny ranní. Tento program je hlavně připraven pro rodiny s dětmi a staršími příslušníky,” říká ředitel centra Doktor nonstop Rudolf Foglar.

Pro tuto službu pracují internisté, chirurgové, praktičtí lékaři a pediatři. Doktor nonstop nezachraňuje lidské životy a nemá tedy konkurovat renomované pražské ambulanci. Ředitel Záchranné služby hl. m. Prahy Zdeněk Schwarz tuto službu schvaluje: „Je to vítaná služba, už z těch důvodů, že lékařská služba první pomoci byla redukována.” V hlavním městě už ale několik soukromých pohotovostí funguje. Některé, hlavně ty, které se specializují na zahraniční turisty, ale jen tahají z lidí peníze, dodává ředitel záchranky. V Brně placená pohotovost zahájí provoz po náboru lékařů za několik týdnů. Pokud se služba v obou metropolích osvědčí, autoři projektu slibují, že Doktor nonstop od podzimu bude fungovat také v dalších městech.