Zelení v Ostravě bojují za záchranu aleje

Ostrava - V Ostravě se bojuje o sedmdesát let starou lipovou alej. Ta je oblíbeným místem procházek v centrálním parku - v Komenského sadech. Úřad městského obvodu se chystá lípy vykácet a na jejich místech vysadit novou, skromnější alej. To se nelíbí Straně zelených, která by chtěla zachránit alespoň ty stromy, které jsou zdravé.

162 lip tvoří v Komenského sadech čtyřřadou alej. Od příštího roku by podle plánů radnice měla na tomto místě stát dvouřadá alej z 56 nových zdravých lip. S plošným kácením starých stromů nesouhlasí Strana zelených. „Je třeba vyřešit, jestli by probírka stromů, zachování vzdálenosti mezi nimi, aby se mohly zdárně rozvíjet, jestli by tohle nestačilo. Nám zeleným jde jenom o to, aby zůstaly zachovány zdravé stromy,” uvedl mluvčí Strany zelených Ladislav Vrchovský.

Zelení vyžadují odborné posouzení, jestli jsou opravdu všechny stromy „na odpis”. Obvod má na stole posudek zahradního architekta, který je autorem projektu obnovy parku.

„Víc než tři čtvrtiny stromů jsou podprůměrné, špatně rostlé. Bohužel desítky a desítky let se o ně nikdo nestaral,” říká ale starosta městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz Miroslav Svozil.

Úvahy o tom, že by se zdravé lípy mohly stát součástí nové aleje, zahradní architekt odmítá. Nejen z estetických důvodů. „Lípy jsou skutečně vysoko větvené a v okamžiku, kdy by se ocitly samy, tak by tam opravdu hrozilo velké nebezpečí - rozlomení a poškození nových výsadeb,” uvedl zahradní architekt Lubomír Rychtár.

Radnice se chystá do nové aleje jakožto prvního kroku přeměny celého parku investovat téměř 10 milionů korun. O budoucnosti 162 lip si chce pro jistotu nechat ještě vypracovat další dva nezávislé posudky. Definitivní rozhodnutí by mělo padnout v červnu.

Odpůrci i zastánci kácení stromů mají ještě několik měsíců čas prodiskutovat své postoje. Kácení totiž nepřijde na řadu dříve, než skončí vegetační období stromů, tedy letos na podzim.