Mosty v Pardubickém kraji jsou v havarijním stavu

Pardubice - Zástupci Pardubického kraje jsou postaveni před nepříjemný problém – mosty v kraji jsou v havarijním stavu a potřebují co nejdříve rozsáhlé rekonstrukce. Zjistili ale, že opravy všech mostů, které jsou ve špatném stavu, by stály stovky milionů korun. Na to kraj peníze nemá a stavby tak chátrají dál. Jenže za čas už některé z nich ani opravit nepůjdou. Sami krajští radní a starostové jednotlivých obcí uznávají, že boj s časem prohrávají.

Například Sezemice mají ve svém katastru sedm mostů, šest z nich je v havarijním stavu. Kraj má přitom peníze pouze na opravu dvou.. Rekonstrukce toho v obci Velké Kolodějě bude stát 20 milionů korun. „Podle dokumentace, která je k dispozici, je most 20 let roků po životnosti. Už mohl být dávno opravený,” upozorňuje na žalostnou situaci starosta Sezemic Bohumil Kopecký. Není však sám, kdo má s mosty problémy, krajští radní se situací zabývají už několik let. Bez peněz je ale řešení v nedohlednu. „Stav mostů v celé republice je vážný, my máme na své krajské síti zhruba 80 mostů, a z toho je třetina ve velmi špatném stavu,” potvrzuje krajský radní Ivo Toman (ODS).

Mosty devastují povodně a hlavně auta. Místo oprav se na nich snižuje rychlost vozidel, která ho zatěžují a nosnost konstrukce. To je ovšem pouze dočasné řešení problému. Starostové jen bezradně sledují, jak se mosty rozpadají pod koly přetížených nákladních aut. Ve zlepšení situace starosta Kopecký nedoufá: „Doprava nám od roku 2000 stoupla dvojnásobně, každodenně přejede přes Sezemice 15 tisíc aut.”

Na opravu dalších desítek mostů na Pardubicku kraj nemá peníze a v nejbližší době ani mít nebude. Stav těchto mostů se tak bude dál zhoršovat a jejich případná rekonstrukce se prodraží.