Rožnovský skanzen ožil masopustem

Rožnov pod Radhoštěm - Je období takzvaného masopustu. Tradice, které jsou s ním na Moravě spojené, si v sobotu připomněli ve valašském skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm. Program přilákal na tři tisíce lidí.

Úderem jedenácté hodiny převzali vládu nad Dřevěným městečkem jako první hosté z Hané. Folklórní soubor z obce Sazovice předvedl dodnes živý masopustní zvyk - Hanácké právo. „Dnes se to dělá pravidelně tak jednou za deset let, je to taková výjimečná akce. Obejde se celá dědina a v každém stavení se zastaví, každý hospodář se odsódí, no a každý hospodář něco zaplatí ve zlatě a dostane taky něco na gatě,” vysvětlil člen Výboru pro udržování tradic Sazovice Michal Mynář.

„V podstatě vzpomínáme na to, jak dřív naši předkové slavívali toto období. To bylo delší, zhruba od Tří králů do doby předvelikonoční. Vyznačovalo poměrným hospodářským klidem, zábavami, plesy a zabijačkami,” řekla pracovnice skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm Jaroslava Kvapilová. Proto nemohla v programu chybět soutěž o nejlepší valašskou klobásu. Jubilejního desátého ročníku se zúčastnilo dvanáct výrobců.

Masopust se v rožnovském skanzenu konal potřiadvacáté. Ale poprvé v historii za jarního počasí.