Přerovská charita potřebuje peníze, její služby jsou ohroženy

Přerov - Přerovská charita má problém s financováním. Letos si musí vystačit s částkou o 600 tisíc korun nižší než loni. Přesto zatím nechce zavřít ani omezit provoz. Její zaměstnanci totiž mají na starost mnoho klientů, kteří se bez jejich pomoci obejít nemohou.

Osmdesátiletý Karel Komárek, klient Pečovatelské služby Oblastní charity Přerov, využívá charitní pečovatelskou službu teprve od loňského podzimu, kdy se jeho zdravotní stav zhoršil. Dnes už se bez ní nedokáže obejít. „Kdyby mi nepomáhaly, tak se to sesype,” říká o své domácnosti.

Pečovatelky Oblastní charity Přerov se pravidelně starají o své klienty sedm dní v týdnu. „Většinou je to hygiena, podání snídaní, podání léků, oběda, mytí nádobí,” uvádí výčet nejběžnějších úkonů pečovatelka Květoslava Zákostelská. Vedoucí pečovatelek Marta Sýkorová má vedle sebe ještě pět kolegyň, každá z nich se stará o 6 až 8 klientů během jednoho dne.

Letos má charita na provoz pečovatelské služby k dispozici o 200 tisíc korun méně než vloni. „Samozřejmě se počítá, že se zvedne příspěvek na péči, ale ne všichni klienti na něj dosáhnout. a mnoho lidí se dostane do velkých problémů. Určitě nechceme nechat lidi bez péče,” říká ředitelka přerovské charity Marta Valenčíková.

400 tisíc korun schází charitě také na provoz romského komunitního centra, které v Přerově funguje sedmým rokem. Dvě desítky dětí z problémových rodin tu denně získávají zcela nový pohled na školu: společně se učí, dělají úkoly a potom je čas i na hry. Pravidelná školní docházka a učení většině z jejich rodičů nic neříká.

Bez dotací ale charita není schopna centrum provozovat. „Byla by to škoda, protože by děti musely zpátky na ulici,” myslí si ředitelka Valenčíková. S žádostí o finanční příspěvky se proto chce Oblastní charita Přerov obrátit město, kraj i stát.