Soukromé gymnázium v Liberci má dluhy, falšovalo doklady a hrozí mu zrušení

Liberec - Soukromé Euroregionální gymnázium a pedagogické lyceum v Liberci - Radčicích má existenční problémy. Škole s dluhem téměř 20 milionů korun hrozí, že ji Ministerstvo školství vymaže z rejstříku škol. Situace se vyhrotila před Vánoci, když začal dluh za zdravotním pojištění vymáhat exekutor. Kraj následně zjistil, že některé dokumenty, na jejichž základě škola získávala v posledních třech letech státní dotace, jsou padělané.

„Došlo k závažnému porušení právních předpisů tím, že vedení školy falšovalo auditorské zprávy. Ministerstvem školství bylo na základě našeho podnětu zahájeno řízení o vyřazení školy z rejstříku škol,” vysvětluje situaci vedoucí odboru školství Libereckého kraje Robert Gamba. Ministerstvo nyní záležitost šetří a v nejbližších měsících o vyškrtnutí školy rozhodne.

Případem se bude zabývat také policie. Kraj totiž podal na ředitele a jeho zástupce trestní oznámení. Nikdo ze školy se k problému vyjádřit nechce. Vzniklou situaci nekomentují ani rodiče s tím, že mediální zájem škodí jménu školy. Žáci, kterých je dohromady 240, mluvit nesmějí. Pokud gymnázium s lyceem skončí, budou muset dostudovat jinde. Jejich umístění bude velmi složité.

Ředitelka státního Gymnázia Jeronýmova v Liberci Zdeňka Kutínová potvrdila, že to nebude jednoduché, aby děti jednoduše přišly a začaly se učit. Škola nemá k dispozici ani potřebné prostory. Radnice Liberce uvažuje, že by situaci vyřešila přemístěním žáků i učitelů do jiné budovy.

Euroregionální gymnázium v Radčicích není první soukromou školou v Liberci, která se potýká s finančními problémy. Před deseti lety zkrachovalo Soukromé podnikatelské gymnázium ve Vestci.