Lokality obývané Romy zvelebí v Přerově peníze z EU

Přerov - Projekty spojené s problémy sociálního vyloučení pomohou v Přerově financovat dotace z  Evropské unie. Město by chtělo do roku 2013 získat dvě stě devět milionů korun. Peníze půjdou především do lokalit, které obývají Romové, ale i na úpravu veřejných prostor nebo modernizaci bytového fondu. Radní mají v plánu zvelebit pět ulic a celou Jižní čtvrť. Podle ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové jsou však důležité i takzvané měkké projekty, které se mimo jiné zaměří na postupné vzdělávání sociálně vyloučených rodin.

„Musí pochopit a již teď chápou, že doba, kdy nemuseli nic dělat a dostávali všechno zadarmo, už skončila,“ uvedl Marek Podlaha z Ministerstva pro lidská práva a národnostní menšiny. Projekty by neměly podle Stehlíkové pouze zastavit sociální propad v ghettech, ale vrátit lokality zpět do města, o což stojí i sami Romové. „Cílem projektu je, aby se problémové lokality nerozrůstaly a znovu se staly atraktivní pro bydlení,“ dodala Stehlíková.

Podobné projekty se realizují v dalších 11 lokalitách. Obyvatelé Kojetínské ulice ale připravovaným plánům moc nevěří. Peníze z Evropské unie by ale podle Stehlíkové město určitě získat mělo. Už příští rok chce radnice investovat do přípravy projektů 1,5 milionu korun. „Projekty jsou rozděleny do určitých fází a kapitol, abychom i obyvatele těchto lokalit naučili lépe hospodařit a lépe se chovat k majetku,“ dodal primátor města Přerov Jiří Lajtoch (ČSSD).

V rámci integrovaného plánu rozvoje města se počítá například i se vznikem domu sociálních služeb, který by poskytoval například volnočasové aktivity a zázemí pro lidi ohrožené domácím násilím. „Služby nebudou zaměřeny jen na romské obyvatele. Sociální projekty zasáhnou tisíce klientů,“ doplnila ministryně.