Výlet radních do USA nadále hýbe pardubickou radnicí

Pardubice - Pardubická radnice nadále žije diskusí, kterou vyvolala nedávná cesta deseti městských zastupitelů na americkou Floridu. Část nákladů na pobyt, jehož hlavní náplní byla návštěva dvou zápasů NHL, jim totiž zaplatil podnikatel a multimilionář Roman Šmidberský. Všech deset zastupitelů, zvolených za ODS a Sdružení pro Pardubice, přitom v dubnu hlasovali pro to, aby město prodalo pardubický tým HC Moeller za 25 milionů korun právě Šmidberskému. Radní přitom měli na stole nabídku o deset milionů vyšší. Opoziční radní nyní požadují jejich odstoupení.

Své kolegy z Městského rozvojového fondu nejvíce kritizuje pardubický zastupitel ze Sdružení pro Pardubice František Brendl. „Budu požadovat odvolání některých členů z představenstva Městského rozvojového fondu,“ řekl Brendl, který se na rozdíl od některých stranických kolegů zájezdu nezúčastnil a v dubnu hlasoval proti prodeji pardubického hokeje do soukromých rukou.

K Brendlovi se připojili i pardubičtí sociální demokraté. „Já to beru tak trochu, a teď to prosím berte s nadsázkou, jako trest za to, že jsme nehlasovali pro prodej klubu,“ řekl sociálnědemokratický zastupitel Jindřich Tauber. Šéf představenstva HC Moeller Ondřej Heřman se ale k tomu, proč jeli do Spojených států jen někteří zastupitelé, odmítl vyjádřit.

Politici prý zaplatili 15 procent z ceny

Politici za letenku a pobyt v USA zaplatili 50 500 korun. Někteří z nich to i doložili. Vedení HC Moeller Pardubice ale přiznává, že skutečné náklady byly vyšší. „Zastupitelům jsme hradili přesuny na zápasy, lístky na hokej a také občerstvení. Dohromady to mohlo být tak 15 procent z celkové ceny,“ informoval Heřman.

Pochybnosti proto vzrůstají a netýkají se jen opozičních politiků. Kauzu sleduje i Český rozhlas. „Pochyby jsou, a to i přesto, že jsme viděli příjmové pokladní doklady, které zastupitelé dostali na základě toho, že částku zaplatili. Ovšem každého napadne, zda v dnešní době, kdy se většinou platí elektronickým převozem, všech deset zastupitelů zaplatí pětapadesát tisíc na pokladně hokejového klubu. To nám přijde zvláštní,“ řekl redaktor pardubického Českého rozhlasu Miroslav Janovský.

Celým případem se budou zastupitelé Pardubic zabývat 16. prosince. Opozice nevylučuje, že podá trestní oznámení a sporný zájezd některých politiků tak prošetří policie.