Milan Dvořák z Tachovska byl zbaven vyživovací povinnosti

Tachov - V České republice neměl šanci, a tak musel hledat spravedlnost v sousedním Německu - i tak by se dal ve zkratce popsat příběh Milana Dvořáka z Tachovska. Dlouho usiloval o zbavení vyživovací povinnosti na dítě, o kterém věděl, že není jeho. Teprve díky rozhodnutí německého soudu o popření otcovství se Milanu Dvořákovi podařilo nemožné - Okresní soud v Tachově mu dnes vyhověl, platit alimenty už nemusí.

Milan Dvořák měl za ženu Němku a narodilo se jim dítě, které není jeho. Manželka ho označila za biologického otce. A to i přesto, že si musela být vědoma komplikací. Bylo totiž pravděpodobné, že její dcera, která se narodila vážně nemocná, bude při akutní operaci potřebovat krev od biologických rodičů. Údajný otec se o tom, že není pravým otcem, dozvěděl, když byly holčičce dva roky.

Bývalá manželka se odstěhovala k příteli a pravděpodobnému otci holčičky. Milan Dvořák měl platit na malou Sáru výživné. Česká legislativa je v tomto směru neúprosná. Rozhodl se proto hledat spravedlnost v sousední zemi. Vladimír Cihlář z občanského sdružení Zákon 94 se nechal slyšet, že pan Dvořák měl štěstí, že jeho dcera má německé občanství.

Soud ve Weidenu jeho otcovství na základě testů DNA zrušil. Na základě rozhodnutí Vrchního soudu v Brně se stal rozsudek platným i na území České republiky. Ani pak ale ještě nebylo vyhráno. O zrušení vyživovací povinnosti musel rozhodnout Okresní soud v Tachově. Rozsudek, který dnes zazněl z úst soudkyně Okresního soudu v Tachově Michaely Vrzalové, nemá v České republice obdoby.

Milan Dvořák ho přijal se zadostiučiněním a se slzami v očích. Matka malé Sáry se dnes k soudu nedostavila. Proti rozsudku se ještě může odvolat.