Kladrubský hřebčín stále nemá ředitele; zaměstnanci se bojí privatizace

Kladruby nad Labem - Od chvíle, kdy ministr zemědělství Petr Gandalovič odvolal z funkce ředitelku Lenku Gotthardovou, nemá Národní hřebčín v Kladrubech nad Labem nového ředitele. Zaměstnanci hřebčína se obávají záměru hřebčín postupně privatizovat. Národní kulturní památka přitom čeká na stovky milionů z Evropské unie. Založení obecně prospěšné společnosti, která má čerpání peněz obstarat, provázejí další pochybnosti.

Odvolání ředitelky Lenky Gotthardové ministr Gandalovič zdůvodnil jen velmi stručně, a to nedostatky v hospodaření. Na ministrově rozhodnutí nic nezměnily ani stovky podpisů pod peticemi od lidí z ČR i ze zahraničí. Ministerstvo nedávno vypsalo výběrové řízení na nového ředitele hřebčína, výzvu ovšem brzy stáhlo kvůli chybějícím kvalifikačním požadavkům.

Nyní podklady pro nový konkurz pro ministerstvo zpracovává personální agentura. Konkurz na ředitele hřebčína chce ministerstvo vyhlásit během několika týdnů. Odvolaná ředitelka Gotthardová se do nového výběrového řízení už nepřihlásí.

Obecně prospěšná společnost budí pochyby

V hřebčíně zatím panují obavy z nově zakládané obecně prospěšné společnosti, přes kterou mají do Kladrub plynout dotace Z EU, v první fázi se má jednat až o 300 milionů korun.

Obecně prospěšnou společnost má založit ministerstvo zemědělství, ministerstvo kultury a Pardubický kraj. V návrhu se ale kromě Kladrub zmiňují hřebčíny v Písku a Tlumačově. „Nechápeme, proč by měly být takovýmto způsobem spojeny organizace, které spolu nemají absolutně žádnou souvislost,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.

„Ona to může být taková nenápadná privatizace“

Zaměstnanci hřebčína se ale nejvíce obávají možnosti privatizace hřebčína. „Už je jedno, kdo bude ředitelem, ale kdyby alespoň zůstal zachován statut národní kulturní památky, protože není daleko k privatizaci,“ říká k tomu František Petřík, ředitel Střední školy chovu koní a jezdectví v Kladrubech nad Labem.

Ministerstvo zemědělství odmítá, že by existoval zájem hřebčín komukoliv rozprodat. Na druhou stranu ale připouští, že se u části majetku o privatizaci uvažuje. „Je tam určitý zbytný nemovitý majetek mimo areál kulturní památky, a o tom se přemýšlí. Jedná se o bytový fond a v některých případech v těch bytech nejsou zaměstnanci hřebčína,“ vysvětluje mluvčí Ministerstva zemědělství Petr Vorlíček

„Ona to může být taková nenápadná privatizace. Začne se třeba privatizovat část bytového hospodářství a pak to může pokračovat nějakou cestou dále,“ varuje odvolaná ředitelka hřebčína Lenka Gotthardová.