Lidé z okolí rizikové asijské tržnice SAPA se cítí ohroženi

Praha - Někteří obyvatelé Prahy 4 a Městské části Praha - Libuš se cítí ohroženi podmínkami, za kterých jsou provozovány skladové a obchodní areály asijské tržnice SAPA. Po několika nedávných požárech objektu vystoupili proti jeho provozu s protestní peticí, pod níž už se podepsaly více než dvě stovky obyvatel. Dodržování pravidel požární prevence považují ze strany provozovatelů za nedostatečné, stejně jako zásady provozování elektrických zařízení a předpisy v oblasti provozování staveb.

Magistrát proto sestavil pracovní skupinu, v níž jsou zastoupeny všechny jeho odbory, kterých se problematika tržnice dotýká. Její součástí jsou třeba pracovníci odboru stavebního, ochrany životního prostředí nebo územního plánování. Dostali za úkol zejména vietnamskými obchodníky využívanou tržnici prozkoumat a navrhnout, jak zabránit dalším problémům.

V tržnici vypukl 6. listopadu rozsáhlý požár. Plameny živilo především velké množství uskladněného textilu a obuvi, silný zápach tehdy pokryl velkou část Prahy. Vzhledem k zásahu stovek hasičů při boji s ohněm se požár považuje za jeden s největším nasazením požárních sil v historii země. Oheň zcela zničil střední část haly a v jeho důsledku se tu propadla střecha. Městský statik následně rozhodl, že část objektu musí být zbourána.